Avagy a kovadri-féle makrós fényterelő nagyvakuhoz

Ahogy ígértem (magamnak, bár lehet azért még olvassák páran rajtam kívül is:) ) sokféle netes oldal és iromány átböngészése után nekiálltam a kovadri-féle makrós terelőnek.

Alapanyagként mindenféle karton irattartók, műanyag papírlefűzők, egyéb fehér karton és pauszpapír szolgált.

Úgy gondoltam szépen megtervezem, lerajzolom, kiméricskélem, de valahogy minden menetközben alakult. Elsőként a terelőalagútat kezdtem elkészíteni. Csináltam werkfotókat, íme néhány:

A sötétkék irattartó belseje élénksárga, aminek először nagyon örültem, hogy melegebb színeket kreál majd a vaku hideg fényének:

ami jó, hogy a masszív kartont szépen rá lehet tenni a vakura nem kell semmilyen rögzítés pont jól szorul, de nem nagyon és nem esik le:

utólag lemérve egy darab részből is el lehet készíteni ezt a döntött terelőt, de mivel menetközben nem gondoltam erre, ezért ez 2 most darabból áll.

A következő lépés az ehhez csatlakozó ernyő már nagyobb fejtörést okozott. Egy újságpapírlappal próbáltam először lemodellezni, aztán egész jól összejött:

Mikor majdnem elkészült elkezdtem azon agyalni, hogy de most hogyan rögzítsem az elejét, ha még nem tudom milyen vastagságú és színű műanyag lesz jó...így aztán arra jutottam, hogy amolyan becsúsztatós dologgal próbálkozom és így cserélhető lesz:

és így nézett ki végül:

az első tesztképeknél azonban gyorsan kiderült, hogy a karton sárgája már túl sárga:

így kibéleltem az alagút hosszabbik - nem csatlakozó -  részét alufóliával, ez már sokkal barátságosabb színeket eredményezett:

és ami ugye a legjobb ebben a nagyvakus-terelős dologban:

szórtabb fények, gyorsabb záridő és szűkebb rekesz alacsony iso értékeken

néhány példa kézből, estefelé, f/16, 1/100s, iso400


Ezért is egyik kedvenc műfajom a makrózás, mert itt aztán mindig lehet valamin ötletelni, remélem másoknak is kedvet adtam némi házibarkácshoz:)