Lassan véget ért a réti szezon, lecsengett a nyár és így a tavaszi-nyári makrokalandjaim is, legalábbis a 2011-es évet tekintve. Több kedves hozzászólást és levelet is kaptam és meg kell mondjam, hogy voltak kétségeim a "blogolást" illetően, mert annyi van mindenféle témában, na de ki olvasgatja őket...nos most éppen te kedves látogató, aki valamilyen úton-módon a netszörfözés közben kivetődtél a makrofotózás egyik aprócska szigetére. Remélhetőleg találtál valami érdekességet vagy esetleg csak egy-két fotót, amit jó volt megnézni.

Számomra igazán remek tanulmányút volt a maga buktatóival és szépségeivel, elképesztő apró lényeivel ez a pár hónap, amit kimondottan apróbb élőlények (pl. póóóóókok :) ) fotózására szántam. Sokat tanultam a viselkedésükről és életükről, a különlegességeikről, új emberekkel ismerkedtem meg netes kutatásaim során, akik hozzám hasonlóan képesek a kedvenc témájukról órákat beszélni, írni és persze pixelek formájában megörökíteni.

Talán ez eddig inkább a tanulságokról szólt. Tippek, trükkök...nos...meg kell találni mit szeretnénk pl. a makrózásban...mekkora a téma, mennyire speciális a közege, milyen a viselkedése, mik a határai a felszerelésünknek, mit ír a net (néha egyébként oltári nagy tévedések vannak ám fent). Van rengeteg fórum, ahol ha értelmesen kérdez az ember akkor igazán segítőkészek. De ne várjuk a tuti tippet...mindenkinek más válik be. Sokat vitáznak pl. a különböző technikák ilyen-olyan hátrányairól mondjuk a  minőségromlásról plussz lencsetaggal...amíg nem A2-es méretben vizslatjuk, nem ez lesz a legfontosabb:)

***Kiegészítés: mivel nem igazán passzol a cím a valós témával, belinkelem egy frissebb bejegyzésemet, ahol tényleg lehet tippekről is olvasni:

Virágfotózási tippek


Azért a szezon végeztével nem szűnik meg a makrózás és a blog sem:) Hiszen az ősz és a tél számos varázslatos dolgot rejt magában, ami a színeket, mintákat és formákat illeti, így bőven ad témákat a következő bejegyzésekhez is. Vegyük pl. az ablakokon kibontakozó hihetetlen részletgazdag jégvirágokat vagy a színes őszi falevelek erezetét.

A nyári makrokalandok zárásaként a kedvenc képeim: