Közel bő évtizede, hogy berobbant a digitális fotózás az emberek életébe. Addig sokszor hosszú napokat kellett várni, mire a negatívakból képeket varázsoltak a szaküzletben és kiderült, hogy pl. a 36 kockából több is használhatatlan. Természetesen még ezelőtt sokaknak saját kis sötétkamrájuk is volt otthon megannyi kisebb-nagyobb kellékkel és vegyszeres flakonokkal, üvegcsékkel. Izgalmas világ az analóg fényképészet és mára megint kezd divatba jönni, aminek én személy szerint nagyon örülök. A fejlődés velejárója azonban a töménytelen mennyiségű pixelhalmaz, amiket egyre ritkábban nyomtatnak ki igazán jó minőségben, míg régebben azért a tekercsek nagy százalékát előhívatták és biztos mindenhol pihennek a szekrényben régi családi fotókkal teli albumok vagy nyaralások fakuló képei papírtasakokban. Mostanra a digitális albumok és netes tárhelyek mellett egyre több helyen van lehetőség a különböző egyéb fotós szolgáltatásokra (naptár, póló, bögre, fali dekoráció stb.) vagy pl. saját fotókönyvünk elkészítésére. Van, ahol kérésre összeállítják nekünk és van olyan, ahol online felületen mi magunk szerkeszthetjük vagy letölthető szoftver segítségével otthoni gépünkön is létrehozhatjuk a könyvünket.

Na de miben jobb egy fotókönyv? Hiszen otthon is ki lehet nyomtatni a képeket, manapság jó minőségű fotópapírokat is kapni, majd albumba ugyanúgy be lehet tenni. Igen ám, de egy fotókönyv sokkal több, mint egy szimpla képalbum. Tavaly készítettem az egyik első fotókönyvemet. Ajándékba adtam és időhiányában olyan céget igyekeztem keresni, ahol online és egyszerűen tudok dolgozni. Ekkor találtam a CEWE-re (www.cewe.hu vagy külön a fotókönyves oldaluk: http://www.fotokonyv.hu/). Hirdetéseiket láttam már több helyen és fotós szolgáltatásaikról is jókat olvastam. Hónapról-hónapra fejlesztenek és elképesztő, hogy csak az elmúlt egy évben is mennyi újdonságot vezettek be. Találtam az oldalukon egy online szerkesztőt és mivel akció volt, tavasszal két fotókönyvet is összeállítottam. Mint minden kezdő, én is belefutottam pár hibába. Az egyik, hogy nem olvastam el pár gyakorlati tanácsot, pontosabban nem mindegyiket (így pl. a könyvborítót nem jól szerkesztettem és maradt egy fehér csík a tetején). A másik, hogy figyelni kell a képek feldolgozásánál a színekre is (és ez bárhol, bármilyen nyomtatásnál fontos), mert különböző színterek vannak és ahány cég vagy nyomda annyiféle eljárás, színtér és technika. (De ez már egy másik téma, amiről lehet, szintén érdemes lenne majd egy bejegyzést készíteni.) Szóval nekem is lettek kicsit kékebb jégbarlangos vagy narancsosabb színű kanyonos képeim. Ami még fontos, hogy az online szerkesztés remek gyors munkához, ám kevesebb funkcióval bír, mint a Cewe oldaláról ingyenesen letölthető szoftver, amit nagyon ajánlok, főleg, hogy még pár perces kis oktatóvideókat is készítettek hozzá, így idén szeptembertől egy bájos női hang segít különböző tippekkel és trükkökkel:

https://www.youtube.com/results?search_query=cewe+fot%C3%B3k%C3%B6nyvek

Az online szerkesztő egyébként kicsit eldugva a saját fióknál található és már külön fel is hívják a figyelmet, hogy nem minden típusú fotókönyvet lehet így rendelni:

Akkor lássuk, miként fogjunk fotókönyvünk szerkesztéséhez.

1. szakasz: a fotók előkészítése

  • külön mappa
  • képszerkesztés

Amire biztosan szükség van, azok a fotók. :) Érdemes egy külön mappába kimenteni vagy átmásolni a képeket, hogy a szerkesztőben egy helyen lássuk őket. Már a mai mobiltelefonok is egészen jó minőségű és felbontású képeket készítenek ahhoz, hogy nagyobb méretben is ki lehessen őket nyomtatni. A jelige: minél nagyobb felbontású, annál jobb. (pl. egy 6 megapixeles kép - 3000*2000 - pixel már elég kb. A4 mérethez: 20*29cm). Ha szükséges és otthon vagyunk a fotószerkesztésben, akkor érdemes előre kidolgozni kicsit a képeket (fényerő, kontraszt, színtelítettség). Ha nem vagyunk ebben jártasak, akkor még mindig segítségünkre lehet a szoftver beépített automatikus korrekciója vagy alap képszerkesztője. Érdemes olyan képekben is gondolkodni, amik kiegészítői vagy hátterei lehetnek egy-egy oldalnak.

2. szakasz: fotókönyv típusának kiválasztása

  • méret, borító
  • papír minőség – kötési mód
  • oldalszám (a maximális oldalszám típusonként eltérő)

Az egy dolog, hogy többféle méretben és borítóval (puha- vagy keményfedeles, saját fotóval) is rendelhetjük könyvünket, de ami még ennél is lényegesebb az az, hogy milyen papírral. Lehet digitális nyomtatású, magasfényű papíron, ez általában a legtakarékosabb és leggyorsabban elkészülő megoldás, azonban ez határozza meg a kötési módot is, aminek jelentősége igazán a duplaoldalas képeknél van. A tavaszi két fotókönyvemnél bizony én sem voltam elég figyelmes és bár nem zavaró, de néhány panorámaképemnél a befűzött oldalnál van néhány mm-nyi ”veszteség” a képből. Mivel azonban ez volt akcióban és online szerkeszthető formában, ezért nem választottam akkor másikat.  A matt vagy fényes fotópapíros könyveknél már 180 fokban nyílnak az oldalak és így teljesen síkban kinyitható a könyv, tökéletes megoldásként szolgálva a kétoldalas képeinkhez.

Borítótól és papírtípustól függően változnak a maximális oldalszámok. Így ha már megvannak a kiválasztott fotók és van elképzelésünk, hogy nagyjából, hogyan fog kinézni a fotókönyvünk (pl. egy oldalra egy vagy két képet szeretnénk, kis alakú vagy nagyalakú lesz a könyv), akkor érdemes ellenőrizni, hogy milyen borítóval választhatjuk.


3. szakasz: a fotókönyv szerkesztése

  • manuálisan vagy varázsló segítségével
  • kreatív ötletek, segédletek

Általában én szeretem magam összeállítani a könyveket, saját tematika szerint. Azonban, ha valaki kevésbé jártas ilyesmiben vagy időhiányban van, akkor a varázsló nagyon sokat segíthet, hiszen utána még mindig lehet finomítani és alakítani az oldalakon. Ami nagyon hasznos szerintem, az a különböző beépített oldalelrendezések. Előre megadva, hogy hány darab képet szeretnénk az adott oldalra, a rendszer rengeteg verziót felajánl. Érdemes a bejegyzés elején linkelt pár perces videókat megnézni, remek tippeket ad saját háttér és oldalak készítésére. Például hogyan emeljük ki képeinket kerettel és árnyékolással vagy milyen beépített effekteket használhatunk.

Példa 1.: saját háttér képként áttetszőség állítással, keretes és árnyékolt képekkel, Ponte Vecchio hullám effekttel:

Példa 2.: művészi hatású effekt:

A netről további keretek és mások által elkészített kiegészítőket is le lehet tölteni. Innen már tényleg csak a képzeletünk szab határt.

A legújabb fotókönyvemet pár napja kaptam meg. A matt fotópapír tényleg elképesztően szép színmélységet ad, szinte ragyognak a képek, amit igazából nem is adnak vissza a fotók, de azért látszik a kötési mód és a fotópapír finom szemcsézettsége és fénye.

A közreműködésért köszönet a CEWE-nek!