Idén az időjárás nagyon kedvezett a varázslatos őszi színek kialakulásához. Elegendő csapadék, csípős hideg hajnalok és sok napsütés. A fotósok egyik kedvenc időszaka szeptember-november, igazi zárat nem kímélő szezon. A fotóklub kirándulásának idei helyszíne Bovec volt. Nem jártam még Szlovéniában, így számomra külön öröm volt, hogy erre a vidékre megyünk. Mikor előzetesen láttam képeket már akkor megfogott a hely. Erdők, folyók, hegyek, szurdokok. Azt azonban nem gondoltam volna, hogy ennyire odaleszek ezért a városkáért és a környékéért. Ugyancsak tömegesen járnak ide raftingolni és vadvizi kajakozni. Októberben már lecsengett a rafting szezon, több teret adva így a vadvízi kajakosoknak, akiket nem rettentett el a dermesztően hideg víz.

Magyarországról két irányból is megközelíthetjük a várost. Olaszország és Ausztria felől is. Bármelyiken is érkezünk mind Predel mind pedig a Vrsic-hágón át Kranjska gora felől fantasztikus és páratlan látványban lehet részünk. Nem véletlenül látogatják előszeretettel motorosok is az itt tekergő szerpentineket. Útközben többször is kipattantunk fotózni, egyszerűen lehetetlen volt nem kiszállni és kattogtatni pár képet. A turisztikai központban minden információt megkapunk, hogy hova érdemes mindenképpen elmenni, melyik helyen körülbelül milyen időtartamú túrák és látnivalók vannak. A hágók, Trenta és Lepena völgye, a Soca és a Koritnica folyók mentén, vízesések és szurdokok közt rengeteg kilátó valamint több I. világháborús emlékhely vár az ide látogató turistákra.

Egy kis ízelítő és talán kedvhozó egy szlovén túrához:


Predel felől az út mellett megállva:

A predeli tó reggeli fényben:

 

A Vrsic-hágó (1611m) emlékkő-kupacai:

 

A Mangart-hágó (1906m) kanyarjaiban:


 

Felkaptatva a parkolóból a hágó végére, körülbelül 620m szintkülönbséget leküzdve közel 2000m-en ez a kilátás:


 

A Soca (Isonzo) folyónál:


Lepena völgyében:

 

Virje-vízesés Pluznában:


 

Koránkelőket ilyen reggelek várhatnak:

 

Bárkinek, bármilyen időszakban csak ajánlani tudom ezt a helyszínt. Kirándulás, fotózás, evezés, rafting, síelés, túrázás, kerékpározás, motorozás, nordicwalking és még sorolhatnám mennyi aktív vagy pihentető szabadidőtöltéshez tökéletes választás. Rengeteg fotót tudtam volna még készíteni, mindenképpen vissza fogok térni.