Aki komolyabban belemélyed a fotózásba, az egy idő után eljut az igényesebb képfeldolgozás és ezáltal a színterek és kalibrálás témaköréhez is. A színek igencsak tréfásak. Fűzöld, égkék, napsárga, magenta, bézs, ciklámen és az egyik kedvencem a keki, amit aztán különböző fényeknél hol barnásabbnak hol zöldesnek látni. Arról nem is beszélve, hogy ahány ember, annyi szem illetve annyira másképp látjuk a színárnyalatokat. Nem csoda, ha a technikai kütyük, monitorok, laptopok, nyomtatók is így vannak ezzel. Leginkább akkor szembesül az ember a különbségekkel, amikor egy másik gép monitorán vagy egy előhívott képen látja, hogy hoppá...ez teljesen másmilyen lett, én nem ezt a képet láttam...

Egy darabig én is úgy voltam, hogy ááá  elvagyok, nem kell annyira feldolgozni a képet, nem olyan fontos, hogy drágán kalibráltassam a laptopot (hmmm...eleve illene egy jó minőségű külön monitor...) végtére is ez csak hobbi...volt...mára viszont komoly része lett az életemnek és most már ilyenekre is oda kell figyelnem, hogy színprofilok, helyes színtér, kalibrálás stb.

Próbáltam kissé halasztani a dolgot, de a laptopom egyszercsak megadta magát és az utódja a hardvert tekintve igazán remek de a kijelző színei neonos túlszaturált borzalomban pompáztak...egy pókfotó a sárga és zöld valami hihetetlen árnyalatában...nem is húzom a szót nagyon, mint mindig most is nekiálltam  beleásni a témába: cikkek, fórum, tesztek miegymás.

egy jó kis cikk tesztekkel: link

A végeredmény egy kalibráló és egy jó tipp, amit kaptam: egy igazán ügyes szoftver hozzá. A hardver a Datacolor Spyder 3 Express névre hallgat (egyéb kalibrálók pl: Pantone Huey és Pantone Eye one, X-Rite i1display, Colormunki).  A Spyder 3 Express, ahogy írták egyszerű, gyors és hatásos. Egy alap kalibráló, alap programmal. 5 perc alatt kész is voltam mindennel, és bár már nem voltak szemmeresztően sárga meg zöld színek, azért még mindig durván eltértek a fotók a helyes színvilágtól. A kapott tipp a basiccolor szoftvere volt (www.basiccolor.de). A 14 napos próbaverzió (basiCColor Display 4)  ingyen letölthető és az ismertebb kalibrálókkal ügyesen együttműködik. Itt már van választható gamma, Kelvin és egyéb méréseken alapuló finomabb beállítások, egy szó mint száz, teszi a dolgát. Mellesleg ezekkel a kalibrálókkal nem sok mindent kell tenni csak rálógatni a monitorra ahova a program kéri. Láss csodát végre normális sárga és zöld színek jelentek meg.

Valahol ezután már akár el is kezdhetné az ember a képfeldolgozást. A másik, amitől szintén sokáig igyekeztem magam távoltartani: Photoshop, Lightroom és társai. Jó lesz a Canon Digital Photo Professional programja, tud az minden alapdolgot meg azon is túl ami kell, főleg természetfotókhoz. Na komoly viták vannak a fórumokon ki milyen mértékű képfeldolgozást gondol helyesnek. Egy darabig annyira minimálisan dolgoztam fel a képeket, mintha legalábbis szigorú pályázatra készülnének. Mára azon csoportba tartozom, akik úgy gondolják, hogy a mai technikai és digitális világban, főleg a fotózást tekintve, igenis fontos a képfeldolgozás, főleg igényes módon. Egy nyers képen mindig van mit még ügyködni, eleve egy jpegbe konvertálás minőségromlással jár, kicsinyítésnél megint csak, és némi szín, kontraszt és élesítés szinte mindig kell. A többi pedig már a felhasználás mikéntjétől függ: csak webre, nyomtatáshoz, pályázatra stb. Számomra a DPP és a Lightroom kettőse bőven megfelel, van is még mit gyakorolgatnom mindkettővel.