Ami óhatatlanul előbb-utóbb előkerül és szükségét érezteti az egy makrósín. Valóban jó dolog. Beszereztem egy Giottos fej kíséretében használtan bár szinte vadiúj. Előtte még egy utángyártott állványgyűrű is kellett az obimhoz...őrület de a gyári 30.000 felett volt..nem is értem..jó az utángyártott...Jól jön még az élőkép (az 500D 3 collja igazán jó és nagyon szép, tiszta képet ad, gyorsan frissül), a nagy betekintő, távkioldó éééés persze szélcsend ami kb. hajnalban és naplemente idején gyakoribb.

Full frames gépek előnyben a részletgazdagság ott azért észrevehetőbb sőőőt :). De aki nagyon brutális akar lenni az eljut az elektronmikroszkópig:) vagy egy full frame és a Canon MP-E 65mm makró obiig, ami a legbrutálisabb makróobi. Alapból 1:1 leképezéssel indul és innen már csak felfelé vezet egészen 5:1-ig...na, aki a rovarok szemére, apró szőröcskéire vagy egészen apró virágrészletekre specializálódik, annak ez az obi kell és persze nem kevés pénz is. A vaku elengedhetetlen hozzá. Egyszer kipróbálom majd.

Na de vissza a Canon 100-hoz, a kerthez, a gyomnövényekhez és a rovarokhoz. Újra a kertbe indultam cserkészésre, és akad téma bőven itt is, pedig már csak fű van meg néhány gazocska. A napellenző eddig mindig lekerült...főleg ha közgyűrűvel használom (eddig ritka) mert akkor még kisebb a tárgytávolság és egyszerűen nem férnék oda a napellenzőtől.

Pár centis kis gyomnövény alias fehér lóhere messziről nézve elég kis satnyának és egyszerűnek tűnik. Közelebbről szép gömbformája és apró virágszirmai engem mindig fotózásra ösztönöznek.

"A fehérhere vagy fehér lóhere (Trifolium repens) a pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába, lóhere (Trifolium) nemzetségbe tartozó, értékes gyepnövény."*Wikipédia

f/3,5, állványról, élőképpel, távkioldóval


f/5.6, állványról, élőképpel, távkioldóval


Persze mint mindig, mindenhol van mindenféle rovar, sikerült párat elcsípnem kézből, bár sajnos nem mindeg a legjobb helyen vannak, ha nagyon kusza a környezet, akkor mindenféle belelóghat az előtérbe és háttérbe. Rovarászni hajnalban érdemes szerintem és a legtöbb fórumon is ezt ajánlják. A harmattól pl. a lepkék is még száradnak meg eleve...ilyen korán még a rovarok és virágok is kómásak, tisztelet a kivételnek. De a lényeg a nem erős napsütésben van.

f/8, 1/50s, iso400, kézből


f/5.6, 1/60s, iso400, kézből


még a muskátlin is megfordult néhány állat:Már 9-10 körül olyan erős a napsütés, hogy nem nagyon érdemes próbálkozni csak diffúzorral vagy ha szerencsénk van jön némi fátyolfelhő és akkor remek szórt fények tudnak lenni. És igen...nekem úgy tűnik előjön némi képzaj-színzaj...valószínű a makró témák miatt (?) de megjelenik. Utána nézek.

Elkezdtem fotós oldalakat is böngészni, és egy volt tanfolyamtársam ajánlotta Juza oldalát. Egy olasz fotós srác, aki már sok mindent kipróbált és gyönyörű helyeken járt, igazán szép makrófotói vannak és a photoshop tippjei is jók. Google-isten egyből kidobta a honlapját http://www.juzaphoto.com/eng/photo_galleries.htm Ezen kívül persze magyar makrós oldalakat és fórumokat is nézegetek. Sokat kell még fejlődni...

Egy kaspós dísznövényről is sikerült egy nekem nagyon tetsző fotót készítenem:

f/3.2,  állványról, élőképpel, távkioldóval

A legjobban akkor dobódtam fel, mikor kertészkedés közben előkerült egy csiga. Nekem nagy kedvencem lett a kép ami róla készült:

f/3.5, 1/500s, kézből