Már  tavaly is magával ragadtak a pipacsok rikító pirosságukkal és különleges sokféle alakjukkal. Igaz először a festményszerű fotók kapcsán (menüpontban későbbiekben részletes leírás).

"A közönséges pipacs, mezei pipacs vagy vetési pipacs (Papaver rhoeas) a kétszikűek (Magnoliopsida) osztályának a boglárkák (Ranunculales) rendjéhez, ezen belül a mákfélék (Papaveraceae) családjához tartozó faj."  *Wikipédia


Idén azonban felfedeztem pár új pipacs lelőhelyet és mivel még sosem fotóztam közelebbről pipacsot így egy hétköznap munka előtt és után is belevetettem magam a gazos domboldalba.

Pipacsfotózás:

hozzávalók: napfény, szélcsend (na ez nem volt...állvány se nem volt...), korábbi indulás munkába, domboldal mászás, mindenféle gazokban fetrengés
kiegészítők:
2 db (reggel-este) totál leizzadás kabátban és táskával
1 db domboldalról lecsúszás
1 db seggreülés
1 db térdre esés
sok db mindenféle egyéb gazok szöszeinek, tüskéinek, szárainak, ragadós akármijének összeszedése

Na de komolyra fordítva, állvány nélkül enyhe szellő is nagyon bemozdítja ezeket a könnyed növénykéket. Amiért a terepet kiszemeltem az a háttér. Egy növényfotót szerintem nagyon fel tud dobni egy különlegesebb fény vagy izgalmas háttér, illetve a tág rekesz által létrehozott bokeh, azaz a háttérben lévő témák elmosott körszerű fényfoltjai. Ehhez alaposan meg kell vizsgálni a terepet.

Először igyekeztem nem túl kusza környezetet találni egy olyan részen, ahol a háttérben megfelelő távolságban (3-5m) megjelentek más pipacsok és a kis apró fehér virágok (pipitérek). Ezután kerestem egy ép (ez fontos!), nagyjából jó szögben álló (a háttérfoltokhoz megfelelő szögben) egyedet. Ezután hol manuális hol követő autófókusszal próbálkoztam.

példák háttérfoltokra:

f/2.8


f/5


f/7.1


Ami nálam sokszor nehézséget okozott eddig virágfotózásnál az egyrészt a kompozíció (nincs olyan nagyon sok választás: álló, fekvő, átlós) főleg ha egészalakban szeretném megmutatni.

Ami kerülendő  - így is tanultam és olvastam, és valóban jobban is néz ki -  az az, hogy ne rögtön a szárral induljon a kép. Szerencsémre gazokból nem volt hiány, és a pipacsok körül magasszárú hosszú szálakkal rendelkező növénykék voltak. Ezzel próbáltam trükközni:


A délutáni fotózás jó alkalom volt ellenfényes felvételekhez, amik viszont teljesen más hangulattal bírnak.