Először is Boldog Új Évet minden Kedves Olvasómnak!

Az időjárást tekintve ugyan hó van bőven, de a -10 fok alatti jégtermesztő hideg még várat magára a fővárosban. Így aztán addig is a szoba kellemes melegébe burkolózva merüljünk el kicsit a digitális sötét labor bugyraiban. Na jó elég lesz a búvárszemüveg pipával, nem fogunk mélyre merülni, inkább érdekesebb vizek felszínén evickélünk. Jó ideje foglalkoztatnak ugyanis a fekete-fehér, monokróm vagy szépia jellegű képek. Köszönhetően egy fotózásaim kezdetén megismert amatőr magyar fotósnak, József hosszú záridős képeinek (http://jozsefpataki.eu/), majd a whytake.net oldal fantasztikus fotóinak.

Többféle elméletet olvastam és hallottam a fekete-fehér fotózás és fotók készítésének témájában. Stílusában és hozzáállásában egyik kedvencem Guy Tal (weboldala), aki könyvében rengeteg dolgot mesél a fekete-fehér látásmódról. (Persze még bőven vannak a régmúlt és jelen fotósai között olyanok, akiket érdemes tanulmányozni) A legtöbb elméletben közös, hogy az igazán mutatós ff képhez szükséges, hogy felkeltse a figyelmet színek nélkül is. Ez a következő dolgok vizsgálatával lehetséges:

- fények: erőssége, csúcsfények-árnyékok aránya

- kontraszt: hatás, dráma, kiemelés

- formák: kiugró téma, figyelem felkeltése

- színtónusok, árnyalatok

Sokak szerint színes képből kell kiindulni. legalábbis a feldolgozásnál. Ha gépet monokróm módba állítjuk és RAW-ban fotózunk, akkor attól még minden szín információ megmarad utólag, viszont az LCD-n megjelenő kép segíthet a kompozíció megtalálásában.

Az is biztos, hogy már színesben látni kell azokat az előjeleket, amik arra mutatnak, hogy érdemes úgy nekiállni a képkészítésnek, hogy majd ff konverzió lesz a vége. Ha pedig már előre tudjuk a kiszemelt témát és megvan az elképzelés, akkor kicsivel könnyebb dolgunk van. Minél többet tudtam meg a konverziókról, annál inkább kiderült számomra, hogy mekkora hatásuk van a különböző színeknek, sokkal jobban oda kell figyelni rájuk, mint sima, színes fotózásnál. A filmes fotózás aranykorában különféle szűrőkkel és filmekkel lehetett variálni és biztos volt még pár trükk laborban, ami lassan feledésbe merül a digitális korszak térhódítása okán, bár egyre többen térnek vissza vagy próbálják ki újra az analóg világot (nemsokára én is).

Többnyire nálam 3 dolog az, ami arra indít, hogy egy-egy képemet átalakítsam a fekete, a fehér és a szürke különböző tónusaiba. Az egyik az erős kontraszttal rendelkező témák: havas képek, mondjuk fák a hóban, erős fény-árnyék témák. A másik, amikor a képen egy-két szín és/vagy forma a fő téma és kellően elütnek a háttértől vagy a kép többi részétől. A harmadik, amikor kapásból nem biztos, hogy áttenném fekete-fehérbe, de kellő képfeldolgozással mégis jobban mutat pl. egy sziklás-vizes fotó. Igaz erre van, hogy azt mondják öncélű feldolgozás vagy csak azért fekete-fehér, mert színesben valahogy nem néz ki jól a fotó, akkor hátha ff-ben mutatósabb. Ennek gyakorlásában sokat segítenek az erre kihegyezett célprogramok, mint pl.a Silver Efex pro a Nik software-től. Kísérletezni pedig bármilyen képpel lehet, úgyis látszik, ha azon semmilyen feldolgozás nem segít. Ekkor lehet nyomni a delete gombot, hiszen drága a tárhely és sosincs elég Mbyte.

Egyik első képem, amelyiket átalakítottam, egy eleve nem túl színes fotó az ellenfénynek köszönhetően. Felül az eredeti, bal lent az első sima feldolgozás (ha minden igaz nem is Lightroommal, hanem még a Canon saját programjával a Digital Professional Photoval), jobb alul pedig a Silver programmal, ami a Photoshophoz vagy Lightroomhoz kötött modulként működik. Ennél a képnél elsőre az alap beállítások is elegendőek: szürkeárnyalatossá tétel, majd kontraszt, csúcsfények és árnyékok módosítása.

Hasonló téma a második fotóm is, ami szintén ellenfényes és pipacsgubókat ábrázol. Itt már a Silver program egyik előre definiált presetjét használtam, mert teljesen megfelelt a célnak.

Kicsit erről az emlegett Silver Efex programról. Rendkívül igényes módon lettek összeválogatva a különböző eszközök és beállítások a színes képek fekete-fehérré alakításához. Külön kiemelendő, hogy a beépített U point technológia lehetővé teszi a fotó különböző részeinek egyedi finomhangolását. A terület nagysága változtatható és több területet is módosíthatunk különállóan. Több előre beállított, úgynevezett Preset is található a programban, amelyekből egyet kiválasztva (ami közel áll az elképzelésünkhöz) a képen azonnal megjelennek a definiált beállítások, de ezeken finomíthatunk az eszköztárban található opciókkal (pl. más világosság vagy kontraszt érték, hozzáadhatunk valamilyen színezettséget vagy többféle régi film hatást is, keretet, színszűrőt, egyebeket).

Ha megvan a kiszemelt fotónk, amit szeretnénk feldolgozni, több módon is megtehetjük. A nagyon minőségi feldolgozáshoz érdemes a nyers képből (raw) egy 16 bites TIFF képet konvertálnunk méghozzá adobe rgb vagy prophoto rgb színtérben (itt ugyanis jóval több színárnyalat marad meg, mint az srgb-ben). Ezután a meglévő programban, ami a rendelkezésünkre áll nekiállhatunk kidolgozni a képet. A leggyakoribb a Photoshop és a Lightroom, illetve a Silver Efex célprogramja. Első lépés azonban a színes kép vizsgálata. Nagyon nagy különbségeket érhetünk el a megfelelő fehéregyensúly beállításával. Itt látszik, hogy mekkora erejük van a színeknek a későbbi szürke árnyalatokban. A Lightroomban ráadásul külön is tudjuk állítani egy adott pont színeinek erősségét. Ha megvan az előzetes finomítás, akkor kapcsolhatunk a szürkeárnyalatos változatra. Ezután beállíthatjuk a kontrasztot, a csúcsfényeket, árnyékokat, területenként finomhangolhatunk vagy PS-ben jártasabbak maszkokkal és layerekkel ügyeskedhetnek. A Silver programban pedig még bővebb palettáról választhatunk. (neten és fotós könyvekben rengeteg tipp fellelhető a témában)

Persze ahogy említettem vannak képek, amelyek nem alkalmasak az átalakításra, hiszen az adott színek tónusai nem ütnek el annyira, hogy a szürke árnyalataiban látványos részleteket adjanak. Ilyen az alábbi kép is:

Csak az alsó képet látva, lehet fel sem ismernénk, hogy mit is ábrázol.

Néhány kép, ahol szerintem talán mutatósabb a konverzió (mindenki egyéni ízlése alapján eldöntheti):

Hamarosan egy kis barkácsról és régi gépek világáról lesz bejegyzés.