Egy kis kitérő a makróvilágból, az első Tippek, trükkök, tanulságok fejezet előtt gondoltam szánok egy bejegyzést a hullámoknak, amik teljesen elvarázsoltak Horvátországban, pedig már előtte is fotóztam különféle tükröződéseket.

A borús idő nem kedvez a strandolásnak, Novi vinodolskiban is ezért inkább városi sétára indultam. Hamar körbejártam a várost és kilyukadtam a kikötőben. A csendesebb hullámzás, a hajók tükröződései, a szórványosan felhős égbolt mesés formákat rajzolt a vizen. Azonban észre kell venni melyik szögből esik jól a fény...pár lépéssel arébb vagy alacsonyabbról vagy magasabbról már van, hogy nem is látszik.

Na de mégis miről is beszélek milyen formák és milyen fények és mi rajzol?

Hullámhal     f/8,  1/160s, 70mm

Mivel a víz folyamatos mozgásban van, ha csak egy pillanatra nézünk a vízre, talán fel sem tűnik. Egy kisebb teleobjektívbe belenézve azonban könnyebben lehet érdekes részleteket megörökíteni. Pár percig figyeltem a hullámok mozgását és hogy milyen színek keverednek, majd egy részt kinéztem és 2-3 képes sorozatokat lőttem a hullámzás ritmusától függően.

Tekintve a felhős időt a záridőre figyelni kell, főleg állvány nélkül. Amit sajnos csak később vettem észre, az a mélységélesség. Mivel nem teljesen merőlegesen a vízre fotóztam, hanem ferde szögben, így a 8-as rekeszértéknél nagyobbra: 11 de inkább 16-ra lett volna szükség. Formáknál és mintás jellegű képeknél sokszor zavaró lehet, ha nem végig éles. Íme egy példa ahol a kép teteje már homályosodik:

f/8, 1/320s, 200mm

A nagyobb hullámokat is érdemes nézni pár percig, dinamikus táncuk részleteit nem olyan könnyű elcsípni főleg az élességállítás és a hullámok kiszámíthatatlansága miatt (itt épp szélvihar korbácsolta fel a parti hullámokat), pedig a hullám belsejét lenne jó megörökíteni közelebbről:

f/11, /500s, 70mm

Ragyogó napsütés és szélcsend is kedvezhet. A sekély vízben a nasugarak  és a kavicsokról visszaverődő fény színes játékba kezd:

f/16, 1/250s, 200mm

Ééééés ugyebár strand: a naptej is beszállt a játékba:


A horvát hullámokon fellelkesülve már kerestem az újabb alkalmat, és szerencsémre hamarosan az időjárás egy vidéki kiránduláson hozta a témákat egy tavon. Itt már figyeltem a rekeszértékre:

f/16, 1/125s, 200mm

A tenger és  állóvíz után már csak egy vízfelület maradt: a folyóvíz. A Duna-parti kalandozásom során készültek már tükröződős, fodros képek. A nádas közt vagy fák lombozata alatt a parton, ha nem túl zsúfolt és gazos, akkor lehet találni témát:

f/8, 1/200s, 192mm