Fagyos éjjelek

A téli sportok szerelmesein és a jégmakrósokon kívül az emberek többsége nem rajong a cudar, hideg időért, amivel a 2017-es év indított. Eleinte nehezebben vettem rá én is magam az új jeges kísérletekre, de 2-3 nap alatt már belerázódtam és újabb ötletelésekre sarkallt a teraszon uralkodó -13 fokos hőmérséklet. Elővettem az akváriumot és először sajnos nem fagyott benne semmi olyan minta, amiért érdemes lett volna beöltözni és "kivonulni". Ezért kísérleteztem a közvetlen kis üveglapra meleg víz folyatásával, valamint visszatértem az akvárium tetejére fektetett üveglap módszeréhez is. Mindkettő meghozta a várt mintákat. Időközben állandóra kitett 5 literes befőttesüvegben is változatos jégvirágok teremtek, így volt mit fotóznom az év első napjaiban és az eddigi leghidegebb éjszakáin. Kis képkeretüvvegen megfolyatott víz vastagabb, nyúlványosabb mintákat adott:

Reggelre pedig gyönyű csavarodós mintákat leltem az üveglapon:

Kipróbáltam a hideg víz és üveglap párosítást is és vastagabb, többrétegű "jégdimenziók" születtek:

És most már tényleg hamarosan könyvajánló, csak elő kell szedni mindegyiket.

Új jeges weboldal

A mostani téli szezon nem bővelkedett igazán fagyos napokkal (-15 -20 fokok) legalábbis a fővárosban, de már tavaly elkezdtem egy angol nyelvű weboldal készítését (de inkább képek, mint szöveg), amelyet csak a kedvenc jégformáimnak és egyéb fagyos témáknak szánok és most elkészült. Remélem folyamatosan tudom majd bővíteni évről évre újabb témákkal. Akit érdekel a jegek változatos világa látogasson el a következő oldalra:

www.icephotos.ewk.hu


Év vége

Minden várakozásom ellenére (és főleg egy kétszerező hiányában) nem jött össze a Makrofotózás fordított objektívvel 2. része és a nagy makrós teszt idén ősszel. Az első rész továbbra is nézettségvezető, és számomra örömteli meglepetés, hogy a pókos bejegyzés is közelít az 500. megtekintéshez!

Annyi azonban bizonyos, hogy az év zárásaként újra előtérbe kerülnek a jegek és jégmakrók, készül a a Jégtermő 2.0 is, és van pár ötletem a nagyon cudar és hideg esték beltéri fotózással való eltöltésére is.

 


Még egy kis jég

A szezonnyitó tavaszi makrók előtt a jég egy másik arcáról is gondoltam írok pár sort. Meg kell mondjam, hogy bár továbbra sem állhatom a telet és a hideget,  de idén teljesen magával ragadott a jégmakrózás, és már most tervezem a következő masszívabb jégtermőházat. Legalábbis ötlet és anyag szinten. Persze ezen kívül az egyéb jeges ötletek továbbfejlesztését is igyekszem majd felírni valahova.

Addig is az idei fagyos szezon és a jeges témák zárásaként az egyetlen elcsípett ablakhímzés és néhány absztrakt jégfotó. A jégvirágokkal nem volt szerencsém idén, viszont az összetört jegek remek alanyok a különböző formák és minták fotózásához.

 

Jeges játékok 2. haladó szint

Mitől haladó szint? A nagyobb rákészülés miatt, jobban ismerve a gépet és az objektívet, a jégformák sajátosságait, a jégrétegek és a fények játékát. Tehát az idő nem azzal megy el, hogy megtaláljam a helyes záridőt és rekeszt a megfelelő expozícióhoz (ne csak egy nagy fekete vagy nagy fehér folt legyen a képen:) ). Tudom melyik formából milyen képet szeretnék, ehhez melyik rekesz a jó és hogyan állítsam hozzá a záridőt a lámpa fényét is belekalkulálva. Persze van, hogy valami újat is talál az ember, de már gyorsabban megy az állítgatás.

Jégfotózás hozzávalói:

1. az első és legfontosabb magunk és a gép védelme. A jég leginkább hideggel jár. A kéz- és lábujjak elég hamar átfagynak és nagyon tud fájni...szóval 2 réteg zokni, 2 réteg nadrág és sok réteg felül...még a motoros vesevédőt is fel szoktam venni. A gépet nem árt ha táskájában először kitesszük egyre hűvösebb helyekre. Üveg, fém, piciny és finom elektronika egyike sem szereti a drasztikus hőmérsékletváltozást (25 fok bent -15 - 20 kint...).

2. megvannak a jégtémák (vödörből, üveglapon, üvegben stb.). Téma elhelyez, állvány felállít, gép fel.

3. kiindulásnak általában egy közepes rekeszt választok a gép-makroobi párosnak pl. 8-ast  és témától függően változtatom a rekesz-záridő párosokat a fényeknek megfelelően. Élőkép és önkioldó segítségével élesebb képek készülhetnek.

Három témával kísérletezgetek. A folyton megjelenő jégtányér fellelési helye még mindig a kutya vizes vödre:) azóta már új vödröt is beszereztem (sikeresen el is törtem..). Ha ügyesen ki tudjuk szedni és jó időben a jégtányért (tehát nem az aljáig fagyott be a víz) akkor a vödör oldalára kúszott jégnyúlványokat is épségben a jéglappal együtt megkapjuk, de persze sokszor letöredeznek. Akváriumban vagy nagyobb befőttesüvegben jól látszanak:

Kiszedve:


A fények és háttér játékával más és más hangulatú képeket kapunk. A kiszedett jégformák akár fél centivel máshonnan fotózva teljesen másképpen festenek (semmit nem változtattam az eredeti képeken csak kicsinyítettem).

 


Ha pedig szép tisztán fagyott meg a víz akkor a felszínen megjelenő  mintákat is fotózhatjuk.

Az idei jeges szezon főtémájául a jégvirágokat választottam. Ehhez építettem 2 képkeretből és hungarocellből egy kis jégtermőházat.

Klasszikus jégvirágok nem teremtek benne, de mikor már kezdtem feladni a reményt a munkahelyemen gyönyörűséges példányok jelentek meg így  kipróbáltam valami mást a jégházzal. Egy forró vizes bögre, pici rés és kb. 20 perc alatt a -15 fokban megjelentek a fagyott pára jeges rajzolatai varázslatos formákkal:

Egyéb jótanácsok:

- a fotózás végeztével a gépet ugyanúgy táskába be és a lakás valamelyik hűvösebb részére érdemes tenni, hogy fokozatosan melegedjen fel. Az aksit és kártyát kiszoktam venni. Az aksit amúgy is tölteni kell a képekre meg kíváncsi vagyok:)

- kb. 2-3 óra fotózás után -15 fokban átfagyott kezet és lábat is fokozatosan kell melegíteni. Nálam jól bevált a pálinka-forró leves-forró fürdő kombó:)

- az élőkép és a hideg sokkal hamarabb lemeríti az aksit, mint sima fotózásnál pótaksi jó ha van

- banális, de ha felülről fotózunk nincs annál bosszantóbb, mint mikor a kesztyűről, sapkáról a vödör körüli forgolódás és szöszmötölés következtében a jégtányér tele lesz apró, zavaró szemcsékkel...

- ha a szervezet beveti védelmi rendszerét: remegés, a végtagok fájnak, zsibbadnak akkor ideje lassan befejezni a kinti kattintgatást

 

Jeges játékok 1. alapfok

Csodás a természet, mert télen sem hagyja a fotósokat főleg a makrózást kedvelőket téma nélkül. A 2010-2011-es téli szezon eleje igencsak enyhére sikeredett. Már tavaly is próbálkoztam jégformák fotózásával teleobjektív+közgyűrűs módszerrel. Idén makroobjektívvel és egy decemberben épített kis jégtermőházzal vártam a jégvirág dömpinget. Valamit még ügyködnöm kell a szerkezetén, mert már farkasordító hideg van de jégvirágnak még piciny kósza csírája sem jelent meg, pedig szépen bepárásodott az üveg a tesztek alatt. Valószínű kiszökik a pára mielőtt megfagyna. Amint siker koronázza ezt a kísérletet külön bejegyzést szánok neki, mert fantasztikus téma.

Az első jeges fotózáshoz az ihletet a kutya vizes vödréből szedtem 2010 decemberében. A szó konkrét értelmében: a fagyott jégtányért a vödörben lévő víz tetejéről. A hőmérséklet ingadozásoktól függően változott, hogy épp miként fagyott meg a víz. Amikor szerencsém volt, mintás lett  a keletkező jégréteg (buborékok, csíkok, sávok, rétegek...), így rögtön elő is vettem a gépet. Elég kezdő, bénázó módra ez úgy indult, hogy papucsban és kabátban ki a teraszra 2 lámpával (először csak abból a célból, hogy lássak is valamit), jégtányér letámaszt, gépbe belenéz, ötletelés indul, egy félórácskát elszöszmögök. Végül többestés mókává fajult.

Első képeim tele+közgyűrűvel, állványról, önkioldóval, éjszaka 2féle megvilágítással:Kicsit a technikai részletekről: mivel sötétben készültek mindenképp állványra volt szükség. Ha már állvány, akkor a stabilizátort az obin érdemes kikapcsolni. Kezdetben gondolván, hogy biztosan egész felületén éles legyen a kép nagyon szűk rekeszekértékeken 22-32-vel készítettem a képeket iso 200-on nagyjából 30mp körüli záridőkkel. Ha réteges a jéglap, akkor lehet játszani a mélységélességgel és a fókuszálással. További tippek hamarosan a Jeges játékok 2. fejezetében.


Címkefelhő
Feedek
Megosztás