Új szezon ibolya nyitánnyal

Elindult a szezon méghozzá igencsak nyáriasan. Két hét alatt igyekezett bepótolni a természet a lemaradást. Előkerült egyik kis kedvencem is a szomszédban, a Pokoli cselőpókom, aki novemberben ásta be magát télire. Remélem hamarosan meglesznek a kispókjai. Kivirágoztak a meggyfák és megjelentek az ibolyák is. Alaposan el is térítettek a nagy makrós tesztemtől, pedig már teljesen rászántam magam, hogy az összes kütyüt, obit, kiegészítőt kihurcoljam a kertbe és összerakjam a bejegyzéshez. Ehhez képest 3 napot az ibolyákkal voltam elfoglalva, pedig nem igazán megy túl jól nekem a virágfotózás, gyakorolni viszont tökéletes. A végeredmény aztán várakozásaimon felüli lett. Megjegyzem, hogy a kedvenc makró obim helyett egy régi M42-es 29mm-es Pentaconnal sikerült megtalálnom az utat az ibolyákhoz.

Többen az ismerőseim közül komornak találták a képek hangulatát, de nekem nem tűnt úgy, annyira az ibolya ragyogása kötött le. Akárcsak a jegeknél, itt is sikerült új dolgokat tanulnom a fény hatalmáról és arról, hogy mennyire nem mindegy honnan érkezik.


Kissé hátulról ferde szögben érkező fényben:

 

Ferdén előlről-oldalról érkező fényben, amiből a háttérre is jut:

 

Vegyes fény (zseblámpával segédlettel):

 

Fekvő és álló formátum egy témára:

 

Hamarosan a makrós tesz!


Medvehagymás Mecsekben mászkáltam

Egy igazán kellemes hétvégét volt lehetőségem eltölteni a Mecsekben. Már az odafelé vezető út is felcsigázza az embert - szó szerint, mert olyan de olyan rallys kacskaringós út van, elrobogoztam volna kicsit arra:) - és ezt még tetézi a környéket belengő jellegzetes hagymaillat. Szóval mire a célállomásra értünk már kellően lezsibbadtam:)

Az erdőben azonban hihetetlen nyugalom és békesség árasztja el az embert. Pontosítok árasztott volna el engem is, ha még hajnal 5-kor is nem valami Mecsek techno dübörgött volna az erdő zegzugjaiban...nem tudom milyen fesztivál lehetett éppen akkor. Szerencsére fél 6 körül kidőltek, így a fotós csapattal már könnyebben rá tudtunk hangolódni az erdőbe szűrődő korai fénysugarak hangulatára. Nehéz az erdőben fotózni...a sok fa és tér...megkeresni benne valamiféle "rendet",  kompozíciót nem is olyan könnyű. Több időt töltöttem a medvehagymák közelebbi megfigyelésével. Bóklászásom során néhány új pókfajt is sikerült lefotóznom. Első alkalommal a fotós társak még kissé viccelődtek is, de aztán már több helyről hallottam az " Adri itt is egy pók! " mondatokat:) Ha egyszer rááll az ember szeme, még menetközben is kiszúr egy bolhányi ugrópókot a földön.

Néhány további kép a kirándulásról:  link


Makrokalandok 3. - Bakszakáll

Egy ideje kergetem a bakszakállakat, sokkal nagyobb, mint a pitypang és hihetetlenül tetszik a szerkezete. Mikor végre épp példányt találtam, másnap visszamentem de a vihar tönkretette. Az újonnan felfedezett Makró-paradicsomként emlegetett helyszínen (lásd bővebben a Helyszínek menüpontban) viszont jópár volt belőle. Egyiktől a másikig rohangáltam a géppel, és nem nem mind ugyanolyan:) Más-más mélységélességgel, nézőpontból, távolságból, fénnyel más és más arcát mutatja. Szerintem legalább félórát keringtem egy körül, mint a tojós tyúk. Mikor felálltam kissé szédelegtem is...

"Régi nevei zabgyökér vagy kecskedísz. A fészkesek egy külön nemzetsége. Fiatal gyökerét és levelét régen gyűjtötték és fogyasztották is. Június júliusban virít, üde és száraz réteken, utak szélén, kaszálókon gyakori."*novenyhatarozo.info

Nézzük miket láttam én bennük:

f/3.5, 1/2500s, iso200, kézből


f/2.8, 1/1600s, iso200, kézből


f/3.5, 1/1000s, iso200, kézből


f/5.6, 1/320s, iso200, kézből


f/6.3, 1/400s, iso400, kézből


Makrokalandok 1 - Pitypangok

Első utam a makró-obival a kertbe vezetett. Állványgyűrű hiányában csak kézből majd gorillapodra téve vadásztam az egyetlen érdekesebb fotótémát: a pitypangokat

"A gyermekláncfű vagy pitypang (Taraxacum officinale) mindenfelé gyakori évelő növény, régebben nevezték még pongyola pitypangnak, tejesfű virágnak, kákicsnak, de barátfejnek vagy barátfűnek is. "* Wikipédia

Messziről csak egy kis sárga gaznak tűnik, a "fújós" változatát pedig nincs gyerek aki ne ismerné és nincs felnőtt aki gyerekként ne fújkálta volna:)

Kézből nagyságát tekintve egész jól fotózható. De egészen közeli és makró+közgyűrű esetén már jól jött a letámasztás és a gorillapod.

f/5.6


f/8


Szerencsémre egy látogató is járt arra miközben fotóztam, így kézből sikerült elcsípni, bár nem a legszerencsésebb beállásban.


A másik formája a pitypangoknak szintén  szép szerkezettel rendelkezik. Valahogy nehéz megunni (azért persze a sokadik után már más téma után néz az ember)


Az első pitypangom még tavalyról tele+közgyűrűvel:


Címkefelhő
Feedek
Megosztás