Miről is szól a makrofotózás...ezt már elég sokan, sok helyen és formában elég jól leírták, így nem mennék bele a legapróbb részletekig, hisz a következő hónapok alatt úgyis több része érintve lesz. Az írásom végén inkább csatolok néhány hasznos linket, ahol bővebben lehet róla olvasni és még több ötlet és praktika található.

Számomra a makrofotózás alapjában véve a részletekről és a részletességről szól. Egy olyan szabad szemmel nem látható világ, ami varázslatos és sokszor elképesztő. Ha konkrét értelemben nézzük, akkor pedig az 1 métertől 25 cm-es tárgytávolságig tartó fotózást jelenti, ezen túl már lupe még tovább pedig mikrofotózásról beszélünk. A lényeg a leképezés, tehát amit fotózunk, az milyen nagyításban, milyen leképezésben érhető el. Az őrült MP-E 65-ös Canon obi pl. egészen 5:1 arányú leképezésig is elmegy. Ekkor már mondjuk egy darázs szeme hihetetlen közelről és részletességel meredhet ránk a kész fotóról. Remek képeket és példákat találni a neten és fotós fórumokon.

Maradva az általános makrónál, több módon lehet próbálkozni. Előtétlencse, tele+közgyűrű, fordított alapobjektív és persze ami leginkább makróra lett teremtve az a makroobjektív.

Meglehetősen türelmes embereknek ajánlott, bár eleve a természetfotózás is. Idő és türelem.

 

Mi az, ami mindenképpen kell hozzá:

  • gép (és akinek kompakt gépe van azok is hihetetlen jó képeket képesek produkálni a makró állásukkal)
  • valamelyik fentebb említett módszer (objektívre vonatkozóan)
  • állvány!!! vagy babzsák (házilag egy gatyaszárdarab - nekem pl. egy régi farmeré - utántöltő polisztirol gyöngyökkel töltve teljesen jók, amiből fél kilót ha veszünk a népszerű babzsákos boltokban, kb.500-1000 körül van és az is annyi adag, hogy még egy kisebb puffra is marad belőle)
  • állványfej makró-sínnel na igen, mert ha nagyjából belőttük az élességet, akkor utána jön a csúszkálás, azaz a mm-es tötyi-mötyi és idegbaj...főleg ha végre elcsíptük a bogár szemét élesre és az akkor arrébb vándorol...fő a nyugalom:)

Amivel meg kell küzdeni:

  • örökös levegőmozgás: szél, szellő, kutyalihegés (nálam volt, hogy másodpercekig próbáltam beállítani az élességet de ütemesen mozgott...kiderült a kutyám pont arrafelé lihegett, szóval ez legalább megállítható:) ) a szellő viszont nem megállítható, jó hír, hogy mostanában figyelem és hajnalban meg késő délután tényleg van (nem sok, de van) egy olyan időszakasz, amikor nagyjából szélcsend van
  • mélységélesség: makró témáknál ez eléggé lecsökken...és ha 32-esre lerekeszel az ember nos az hátránnyal is jár...akárhogy nézem mondjuk rovarok esetében 8-11-16 ami szerintem jó, ha pl. egészalakos darazsat vagy hasonló nagyságrendű rovart nézünk oldalról...nem beszélve arról, hogy ez az a rész, ahol sok obi a legszebben rajzol (tehát a a rekeszértékek közepe táján 2.8-32 között). Innen pedig rengeteg tényező számíthat: háttér, előtér, távolságok, mindig adott helyzettől függhetnek a beállítások.

a mélységélesség számításhoz van egy remek oldal (azaz a előtér-téma-háttér távolságok és a élességi tartomány konkrét cm-m értéke) na de a mezőn nem könnyű ezt számolgatni így egy cetlire felírva a főbb értékeket segíthet, de a gyakorlat eszi a pudingot... http://www.dofmaster.com/dofjs.html

  • fény: nem véletlenül találták ki a makróvakukat. A nagyon közeli fotókhoz vagy ha reptében gyorsmozgású rovart akarunk elcsípni akkor kelleni fog...de egy derítőlap is nagyon sokat segíthet. A vaku, főleg a rendszervaku, ha nem átgondolva jól kimérve használják, akkor inkább ámbár éles de "vakuízű" fotó lesz a végeredmény. Szóval derítőlap, de akár egy alufólia vagy fehér karton is tökéletes célt szolgálhat. Csak tudnunk kell mit akarunk és milyen téma milyen hangulat milyen üzenet a cél. A kis beépített vaku derítőfénye is segíthet, de itt a vaku fényének irányításához kell egy kis trükközés: pont a napokban láttam pl. egy műanyag tányérformát az obi elejére aplikálva, de papírból is lehet terelőt készíteni (a google mindent kidob szoktam volt mondani, szóval némi netes keresgélés után találhatóak mindenféle ötletek). De ha nem szeret az ember ennyire pepecselni, akkor kelés hajnalban és a kora reggeli napfénnyel pont jó szögben megvilágított témát meg kell keresni, állványra a gépet, távkioldó vagy önkioldó és komponálás:) ISO emelés nem ajánlott, csak ha utána szépen meg tudjuk csinálni a zajszűrést. Géptől függően 200-400-800 (1600-nál és utána már nagy valószínűséggel jelenik meg a képzaj).

És az ígért linkek:

http://www.miklosrabi.com/index2.html remek képek, tippek, ötletek és leírások

fordított objektíves makrofotózás

http://kecsmarati.hu/fenykepezes/makrofotozas.html tömör, hasznos, általános leírás

http://www.juzaphoto.com/index2.php?l=en&pg=home Juza, egy tapasztalt ügyes olasz fotós remek oldala tipekkel, tanácsokkal és pompás fotókkal

http://1x.com/photos/macro fantasztikus makrofotók gyűjteménye

végül:    Saját makrofotóim