Makrofotózás fordított objektívvel 2.

Jóval korábbra terveztem ezt a bejegyzést, de most jutottam el még csak a megírásához. Igaz közben gyakoroltam is a technikát rendesen. Az első részben a szimplán fordított 50-es obi volt a téma méghozzá közgyűrűsoron. Másik kéznél lévő módszer a kitobi megfordítva, ami 18-55 esetében elég brutális tud lenni. Előny ugyan a zoom lehetősége, de minél nagyobb a látószög annál durvább a leképezés és egyben a mélységélességi sík is igencsak minimálisra szűkül. Ezek a módszer hatalmas hátrányai. Nagy homály elől, nagy homály hátul és a témának megfelelően picinek kell lennie, hogy a képen téma lehessen. Nem véletlenül népszerű módszer a  rovarszemfotóknál ez a technika. További nehézséget okoz a tárgytávolság csökkenése valamint a téma beárnyékolása is. Itt már sokszor szükség lehet a vakus megoldásokra vagy egyéb megvilágításra.

Sokat kutattam makrózásom ezen fázisában az objektívek terén. Olvastam hazai és külföldi fórumokat, megkérdeztem makrós ismerősöket és kicsit belekavarodtam a régi idők fényképezőgépeibe. Próbáltam a fix klasszikus 50-es obit, aminél rögtön jött az automatikából adódó probléma. De (gondolom Nikonéknál is) a mélységélesség vagy blendebeugrasztó gombbal itt van egy trükk. Simán feltéve az obit beugrasztjuk a gombbal a blendét és nyomva tartva! levesszük, majd fordítva tesszük vissza (persze a megfelelő fordítógyűrűvel az elején). Nem érdemes a rekeszt túl szűkre állítani, már 8 vagy 11-es értéknél is jelentősen "besötétedik" amint a keresőbe tekintünk.

1. Fordított automata fix obi (28, 35, 40, 50mm) vagy kitobi (18-55mm)

Előny, hogy kitobi általában alapobi a fotós készletben, az 50 1.8 is a kötelező darabok közé tartozik és használtan baráti áron beszerezhetőek. Fontos tudni, hogy nem mindegyik gépen van ez a blendebeugrasztás pl Canon 1000D-n nincs. Nikonok esetében sajnos nem vagyok jártas annyira a típusokban, de a gépek többségénél biztosan van ilyen lehetőség.

2. Fordított fix manuális objektívek (28,35,40,50mm)

Amikor eljutottam a fordított objektíves módszerhez páran ajánlották a régebbi fix objektíveket. Pl. Pentax, Minolta, Pentacon, Tokina. A régi objektívek jó része az úgynevezett M42-esek közé tartozik, azaz az 42mm-es szabványhoz, ahol a csatlakozás menetes volt és nem a mostaniakhoz hasonló bajonett. A fotós csak szimplán betekerte a vázba pl. egy Praktica vagy Zenit gépbe. Először még kicsit visszapattantam a témáról, azt gondoltam, hogy ez túl bonyolult, de később, mikor megint csak előkerült a fordított objektív téma meggyőztek, hogy itt találhatok egyszerű és olcsó megoldást.

A külföldi, főleg amerikai fórumokról megtudtam, hogy nem mindegyik objektív alkalmas erre a fordított technikára. Az optikai-fizikai törvények miatt megfordítva az általános obit valóban szenzációs nagyítást tapasztalhatunk ám mégsem adnak ugyanolyan eredményt. Van egy kedvenc Pentacon 29mm-es obim, amit kimondottan szeretek ósdi épületeknél használni, de megfordítva szinte nincs igazán éles pont a képen. Időközben az egyik kedvenc fotós boltomban is hasonlóan extrém makrósba botlottam, aki szintén sokat segített (köszönet az Optiform munkatársának:) ).

Előnye a régi manuális obiknak, hogy párezer forintért beszerezhetőek, a blende manuálisan állítható bármikor, a hozzá való adapter is hamar és olcsón fellelhető a neten.

Megvan a módszer, megvan a technika, már csak a megfelelő téma hiányzik. Tekintve, hogy sokszor a téma vezeti az embert eddig, így ez nem okozhat gondot. Nálam a pókok határozása volt az egyik elindító ok. Karl Csaba rovarász és pókász ismerősöm többször kért segítséget egész közeli, nagy leképezésű fotókhoz. Sok kisebb méretű pókfajnál ugyanis a szemek elhelyezkedése és a potroh mintázata segíthetnek a pontos határozásban. Engem pedig rabul ejtett, hogy tényleg mennyire másképp rendeződnek a szemek a fajoknál.

Azonban sokszor a kevesebb néha több. Egy idő után rájöttem, hogy a módszer tágabban varázslatos háttérrel szolgál és sokkal barátságosabb mondjuk rovaroknál, mintsem egy túl közeli rovarpofa részlet. Ami komolyabb gyakorlást igényel az a kézből való fordított obis makrózás. Nagyon nehéz bemozdulásmentes, igazán jól eltalált éles képet lőni, annyira kicsi az élességi sík. Aki ennél többet szeretne kihozni az élességből, annak érdemes olvasgatni a focus stacking módszerről bővebben. Itt több (gyakran akár 100 feletti) fokozatosan elcsúsztatott élességi síkú képből összetéve alakul ki egy nagy leképezésű, mégis szinte végig éles kép. Külön topik az Index fórumon: link

Néhány kép a  próbálkazásaim közül:

Fordított automata 50-es:

Fordított 28mm-es manuális obi:


 

Következő bejegyzésem az idei nagyutamról, a vadnyugati túrámról fog szólni.


A pókok csodálatos világa

 

Mielőtt egy újabb kicsit technikai bejegyzés következne a makrofotózásom rögös ösvényeiről, úgy gondoltam külön fejezetet szánok az eddigi legtöbbet fotózott makró témámnak a tadadadadddaaaaaam iiiigen a pókoknak:) És most ne fusson, lapozzon tovább senki, az alábbiakban igazi meglepő érdekességeket igyekeztem összegyűjteni kis nyolclábú barátaimról. Úgy vélem a gyakori undor helyett tisztelet járna ezeknek az ízeltlábúaknak a lenyűgöző képességeikért. Eddig 1 év alatt 45-50 fajjal sikerült találkoznom, ebből több mint 30-at a kertben vagy közvetlen közelében kaptam lencsevégre, közülük egy sem támadott, mart meg vagy üldözött.

Fontos megjegyeznem, hogy az összes pókot természetes körülmények között fotóztam, semmilyen bántódás vagy behatás (spray, hűtés, egyebek) nem érte őket!


Külön köszönet a lektorálásért Karl Csabának!


Érdekességek a pókokról

Kevés olyan állat van még a Földön, aki annyi viszolygást és félelmet váltana ki, mint a pók. Pedig eme soklábú, sokszemű lény csodálatos érzékekkel, trükkökkel és stratégiával bír. Pókok mindenhol előfordulnak, leszámítva a sarkvidékeket (bár ki tudja…). Még a világűrbe is feljutottak, köszönhetően a Skylab személyzetének, akik 2 pók: Arabella és Anita viselkedését, táplálkozását és hálószövési technikáját vizsgálták súlytalanságban. Kiderült, hogy gravitáció hiányában nem tudtak igazán szimmetrikus hálót szőni.

Rengeteg városi legenda terjedt el róluk, pl. hatalmas emberevő pókokról a sivatagban (megj.: ez esetben a  Tevepókról van szó, aki tényleg méretes, de nem igazi pók, hanem rovarpók és nincs mérge, nem kerget vagy eszik embert, ha napfényen van akkor árnyékot keres, ekkor követheti az ember árnyékát). Igazán veszélyes és mérges pók nem sok van, néhány közülük:  Ausztrál tölcsérhálós pók (kimondottan aggresszív és mérge erős, de már van ellenszere), Ausztrál vöröshátú pók, Brazil vándorpók, Hatszemű homoki pók, Hegedűpók, Fekete özvegy stb. Magyarországon a Mérges dajkapók mérge a legerősebb (hazai viszonylatban), de marása nem halálos, külföldi szakirodalmak szerint hőemelkedést, émelygést, marás helyén időleges zsibbadást okoz, itthon nincs hivatalosan publikált marás. A hírhedt és hasonlóan legendás Fekete özvegy is legközelebb csak Horvátországban fellelhető. A többi pók sem tekinti zsákmánynak az embert, így nem veszi üldözőbe és ugrik rá, inkább csak akkor marnak, ha piszkálják őket vagy ha támadást észlelnek, de gyakran inkább menekülőre fogják. A Namíbiai arany kerekes pók például összegömbölyödik és legurul a homokbuckáról, hogy támadója szem elől tévessze. De láttam Üvegházi törpepókot függőleges falon oldalára fordulva tetszhalottaskodni.

Ezzel ellentétben az ember előszeretettel vadássza és fogyasztja némely országban a nagyobb méretű pókokat (Dél-Amerikai országok, Kambodzsa, Thaiföld), egyes trópusi törzsek tarantulát sütögetnek levélben.

A Földön mintegy 40.000, Magyarországon kb. 750 faj él, de az új felfedezéseknek köszönhetően ezek a számok folyamatosan változnak. Hihetetlenül változatosak, méretük 1mm-től 13cm-ig változhat, a nagyobbak főleg az egzotikus vidéken élő madárpókok közé tartoznak. Az eddig ismert legnagyobb pók a Teraphosa blondi 12 inches azaz 30,5cm-es! lábterpeszével.

A pókok egyik igazi különlegessége a 4 szempár (léteznek hat-, négy- és kétszemű pókok is), a szemek elhelyezkedése segít az azonosításban is. Igazi újdonság, hogy nemrég fedeztek fel egy szem nélküli pókfajt:

http://gyal.facepress.hu/hirek/vilagfelfedezes-szemetlen-pok-201208102250

A farkaspókok és ugrópókok előtestének tetején is található egy szempár, így kitűnő látással rendelkeznek, az ugrópókok hátrafelé is remekül mozognak és állítólag még a színeket is képes megkülönböztetni.

Annak ellenére, hogy népszerűségük elég kicsi (ha nem számítjuk a mai napig sikeres Pókember képregényeket és az ebből készült mozifilmeket), a pókok régóta részei a különböző történeteknek, folklórnak, szimbólumoknak. A görög mitológiában Pallas Athénének tulajdonítják a megteremtését. Ovidius Átváltozások című művében olvashatunk arról, hogy miként változtatta a szövés-fonás istennője a vele szövőversenyre kiálló halandó Arachnét az elbizakodottságáért pókká, hogy örökké a levegőben szőjjön.

A hálószövés szintén jellegzetes és egyedi az állatvilágban. A pókok némelyike igazi mérnökmester, szinte teljesen szabályos geometriai formákkal bíró hálót szőnek, olyan stratégiai érzékkel, ami igazán döbbenetes. Már maga a pókfonál is különleges. Olyan, mint egy folyékony kristály; egy zselés selyemoldat, amely hirtelen szárad, így válik erőssé. A tenyérnyi Nephila clavipes az egyik legjobb hálót szövő pók. Erős hálója kisebb madarakat is el tud fogni. Külön kutatásokat végeznek Massachussetsben a mesterséges pókfonál létrehozására, pl. golyóálló mellény létrehozásához. Sok kicsi sokra megy, valószínű egy szociális faj példányainak közös munkája vagy sok-sok egyedül dolgozó pók hálói kapcsolódtak össze Texasban, a Dallastól délre fekvő Tawakoni tó körüli parkban, ahol látogatók vették észre a több fát és bokrot beborító hatalmas, 182 méter hosszú pókhálót.

http://www.nytimes.com/2007/08/31/us/31spider.html?_r=1&em&ex=1188705600&en=fbf002a0bb300d1f&ei=5087%0A

A hálók többsége az élelemszerzést szolgálja, ám ugyanúgy felhasználják áttelelőhely készítéshez, a petéket védő kokonhoz vagy ”biztonsági kötélként”. Némely faj pókfonálon utazik más helyekre a levegőben, itthon is van ilyen, népiesebb nevén ez az ökörnyál. Az állaspókok szinte mintha repülnének, úgy siklanak a pókszálakon a bokrok között, volt szerencsém élőben is látni, elképesztő.

Koronás keresztespók a hálója közepén:

A szinte levegőben úszó állaspók:

A négyes keresztespók biztonsági kötele:

 

Vadászati módszereik szintén csodálatraméltóak. A kerekhálós pókok a legismertebbek (pl. a keresztespókok többsége ilyen), várakoznak, míg a ragacsos hálójukba zsákmány nem kerül, csak ők tudják, hol van az a néhány nem ragadós szál, amin mozoghatnak. A álkaszáspókok és pl. a bokrokon gyakran látható tölcsérpókok kusza, rendezetlen hálót készítenek, amibe inkább belegabalyodik az áldozat. Az Észak-amerikai lasszóspók egyedi módon egy mintegy 5 cm hosszú fonál végére helyezett ragacsos cseppecskével vadászik. Meglóbálja és rádobja a zsákmányra. Az Európai és Észak-amerikai csupaszpók úgy ejti el áldozatát, hogy két vékony sugárban ragacsos anyagot bocsát ki és cikcakkvonalban spricceli áldozatára, csapdába ejtve a prédát. Az Ausztráliai hálóvető pók kisméretű hálót sző, és azt négy elülső lába között tartja, majd ezzel kapja el zsákmányát.

Videó a hálóvetőről, főleg a végén a lassítást érdemes nézni:

http://www.bbc.co.uk/nature/18990161


A törpepókok közül néhány ügyesen kihasználja a teret. Rendezetlen hálójával körbeszövi pl. a kerti székek lábait, vagy elhagyatottabb bútorok alját és csapdaszálakat helyez el függőlegesen, úgy hogy azok végeit a talajon rögzíti. Ha egy ilyen szálba beleakad egy hangya vagy kisebb rovar, akkor szinte felkapja a rugalmas szál, és a pók rögtön ott terem. A szálak sűrűn helyezkednek el, így pl. egy náluk jóval nagyobb farkaspókot is el tudnak kapni.

A háló nélküli pókok pl. ugrópókok, farkaspókok gyorsaságuknak köszönhetően lerohanják a kiszemelt prédát. Más talajlakók, mint az aknászpók ravaszsággal és ügyességgel kerít magának táplálékot. Függőleges aknája tetejére egy csapóajtót épít és a bejáratot remekül álcázza, rendkívül gyorsan csap le az arra tévedőre.

Igazi különc a pókok között a búvárpók. Légnadrágja és búvárharangja segítségével élete nagy részét a vízben tölti, csak ősszel mászik ki a szárazföldre, hogy a telet csigaházakba húzódva vészelje át. Vízinövényekhez rögzített harang alakú hálót sző és ebbe hordja a vízfelszínről az utótestén és lábán lévő kettős szőrzet közé beszorított légbuborékokat.

A pókok párkeresésében és utódnemzésében is vannak érdekességek. A hálóval rendelkező pókoknál a háló megfelelő ütemű és erősségű rezgetésével tudja a hím a nőstény tudomására hozni, hogy ő nem zsákmány és nem ellenség, hanem bizony randevúzni szeretne. Más pókok tánccal próbálják lenyűgözni leendő párjukat pl. ugrópókok, madárpókok. Sokszor azonban a hímek megsérülnek vagy el is pusztulhatnak párzás után, vagy ismerve a Fekete özvegyet akár a nőstény gyomrában is végezhetik. A farkaspókok a kicsinyeiket sokáig a hátukon hordozzák.


Az ugrópók udvarlása tényleg érdemes megnézni! : link

Az egyik legszebb ugrópók még többet is beletesz (a 3. perctől jön a lényeg): link

Saját videó egy koronás keresztespók párról: link

Saját videó egy kicsi Sitticus sp. ugrópókról: link

Saját videó a Pokoli cselőpókról: link

 

Még számos elképesztő dolog rejlik a pókok világában, sok még felfedezésre vár. Az biztos, hogy érdemtelenül állnak a népszerűségi lista alján. Bejegyzésemet néhány interneten talált néphiedelemmel zárom:

Jó előjelnek számít, ha valaki este pillant meg egy pókot, a franciák azt mondják „az esti pók nagy szerencsét hoz”, ha valaki reggel lát meg egy pókot, az rossz előjelnek számít, veszélyre figyelmeztet. Ha valakinek egy pók a kezére, mellére mászott, vagy fonálon függve rá leereszkedett, az illető örülhetett, hogy jó napja lesz. Kifejezetten pénzre utal, ha valaki egy pókot éppen hálószövés közben pillant meg. A svábok szerint ha a pók a háló közepén ül vagy fon akkor jó idő lesz, ha elhagyja a helyét és a padlón ide-oda mászik, akkor eső lesz. A magyar néphitben a pókot szerencsejelképnek tartották és varázserőt tulajdonítottak neki, ezért úgy vélték, ha valaki megöli a pókot, azt nagy baj éri. Ugyancsak a magyar néphitben, ha a pók leereszkedik elénk, vendéget jelez, más magyarázat szerint az illető pénzhez jut. Ha lány ágya felett ereszkedik le, az illetőnek hamarosan férjhez megy. Általános gyógymód volt, hogy pókhálót tettek égési és más, friss sebre.


Egy alig 4mm-es ugrópók ártatlanság:


 

Eddigi pókjaim virtuális gyűjtőhelye:

http://indafoto.hu/kovadrifoto/collections


További források:

wikipédia

Szinetár Csaba: Pókok

Karl Csaba cikke a Mérges dajkapókról, weboldala: http://izeltlabuak.ucoz.hu/

Skylab kutatás:

http://www.nasa.gov/centers/marshall/news/background/Bios/skylab2.html_prt.htm

MIT (Massachussets Insitutes of Technology) kutatás:

http://web.mit.edu/newsoffice/2006/spider.html


Póklászás a kertben

Aki pók vagy rovar fóbiával rendelkezik a nem kívánt mellékhatások (ájulás, borzongás, lúdbőrzés, szívsokk stb.) tekintetében hagyja ki ezt a bejegyzést:)

Szóval a városi kiruccanás óta komoly fejtörésbe és agyalásba kezdtem a kézből makrózás terén. Gondoltam egy Makrózás és idegbaj c. bejegyzésre is, de azt majd következőnek:) Tehát egyelőre a szistipisti-féle fényterelőt és a Raynoxot tesztelgettem, és tanulgatom, hogyan állítsak gyorsan rekeszt és isot az éppen szükséges leképezéshez a vakuval összehangolva, hogy szépen legyen kiexponálva a téma. Nagy örömömre a hűvös idő kedvezett a rovar-bogár-pókvilág felfedezésének. Így pár nap alatt főleg pókokkal futottam össze. Eddig összesen találtam 3féle keresztespókot, 2féle kaszáspókot, 1féle farkaspókot, 1 törpepókot és 1 még nem beazonosított pókincát és mégegyet de nem nagyon tudtam lefotózni folyton összehúzta magát az oldalára dőlt (a függőleges falon...) és tetszhulláskodott. Sokat segít a rovarok-bogarak-pókok fóruma, amire nemrég találtam.

Érdekes mikor más képeit nézem én is néha megborzongok. Mikor fotózom őket, akkor semmi bajom...kivéve mikor felém kezd el futni az amúgy 5mm-es pók, de a kijelzőben csak egy hatalmas sokszemű fejet látok  közeledni...na olyankor csudagyorsan fel tudok pattani a földről:)))

És akkor a képek:

a keresztespókok:

a kaszáspókok az egyik egy petezsákkal:

a nagy kedvencem egy kis farkaspók:

a 2 törpepók:

további pókos albumaim:      link

találtam még egy új poloskát és egy szép nagy döglegyet:

egy kis általános leírás a pókokról:  link


Fényterelés makróhoz

No lépjünk a makrózás következő szintjére. Mit is szeretnénk? Illetve mit is szeretnék? Éles, minél nagyobb leképezésű, éles, részletgazdag, éles és igen szóval minél élesebb és részletesebb fotót az apróságok világából. Nem tudom más makrósok hogy vannak ezzel, engem elfogott a nAAAgy leképezés féle betegség. Azaz ha lehetne még a muslica szempilláit (már ha van neki) is jó lenne 24*36-ban na jó APSC-n 23.6x15.7mm méretben látni. :)))

Tünetek a következőek: enyhe sárgulás szitakötőszemek és hatalmas rovarszemek láttán, őrült kutatás a neten, fényterelőtervezés körüli gondolatok még álomban is, agyalás és keresés, más makrófotók tanulmányozása, makrófotósok tippjeinek kipróbálása. Szóval előtanulmányok.

A makrofotózás menüpontban említettem, hogy hányféle módon lehet a közelképeket készíteni. Ebből kettőt próbáltam és most sor került az előtétlencse kipróbálására. Raynox DCR250 a kísérleti alanyom. Aki valaha belepillantott a makrofotózás témakörébe biztosan hallott róla.

Egy eleve 1:1 leképezésre termett makroobjektívre bigyesztve ezt az előtétlencsét bár alaposan csökken az amúgy sem túl távoli (100-as makrónál 31cm) közelpont, de az élmény...no azt hiszem nálam ez az igazán már varázslatos makrótartomány. Azonban nem elég, hogy a 31cm-ből kb. 6-8cm lesz, de a téma úgy besötétül, hogy öröm nézni a záridőt:) Szóval ímhol csak előjön a megvilágítási probléma, persze nem minha ezt eddig ne hallottam vagy olvastam volna, eddig kisebb leképezésnél azért lehetett trükközni.

Lehetőségek a problémák kiküszöbölésére:

- rovarok szokásainak kifigyelése (pl. harmatos lepke vagy álmos lepke nem repdes, tehát hajnal és este, pókok nem annyira ijedősek, legyekhez lassan lehet közelíteni, nem szívbajosak stb.)

- hirtelen lehüléseknél szintén lelassulnak a rovarok, már ha rovarokra pályázunk

- vakuhasználat: itt jön a képbe a fényterelés.

Google mindent kidob... belemélyedve, kutatva, nem egy őrült és elszánt makrós talált ki trükköket és sok megtalálható a neten leírással. Köszönet ezúton is szistipistinek, aki egy egyszerű, ötletes fényterelőt alkotott: szistipisti oldala

Végre elővehettem kissé megporosodott mérnöki tanulmányaimat, jól jött az a sok óra géprajz:)

a felső részét pedig olyan szögben hajthatjuk, amilyenben akarjuk: előre, hátra, éppen mihez kell:

És a gyors tesztképek a kertben:

Tehát a beépített kisvaku fényének "finomított" használatával egyrészt gyorsabb záridőt nyerünk és kézből is élesebb képek születnek, ami nem kis sikerélményt okoz és persze némi borzongást is ilyen közel kerülni a nem épp szépségükről híres rovaroknál. Bevallom az első ilyen fotózás annyira felvillanyozott, hogy ugráltam örömömben a szoba közepén:) Persze azért még mindig vannak nehezítő körülmények és egyéb akadályozó tényezők. Erről nemsokára bővebben további képekkel illusztrálva.

 

Címkefelhő
Feedek
Megosztás