Makrokalandok 2. - Pipacs project

Már  tavaly is magával ragadtak a pipacsok rikító pirosságukkal és különleges sokféle alakjukkal. Igaz először a festményszerű fotók kapcsán (menüpontban későbbiekben részletes leírás).

"A közönséges pipacs, mezei pipacs vagy vetési pipacs (Papaver rhoeas) a kétszikűek (Magnoliopsida) osztályának a boglárkák (Ranunculales) rendjéhez, ezen belül a mákfélék (Papaveraceae) családjához tartozó faj."  *Wikipédia


Idén azonban felfedeztem pár új pipacs lelőhelyet és mivel még sosem fotóztam közelebbről pipacsot így egy hétköznap munka előtt és után is belevetettem magam a gazos domboldalba.

Pipacsfotózás:

hozzávalók: napfény, szélcsend (na ez nem volt...állvány se nem volt...), korábbi indulás munkába, domboldal mászás, mindenféle gazokban fetrengés
kiegészítők:
2 db (reggel-este) totál leizzadás kabátban és táskával
1 db domboldalról lecsúszás
1 db seggreülés
1 db térdre esés
sok db mindenféle egyéb gazok szöszeinek, tüskéinek, szárainak, ragadós akármijének összeszedése

Na de komolyra fordítva, állvány nélkül enyhe szellő is nagyon bemozdítja ezeket a könnyed növénykéket. Amiért a terepet kiszemeltem az a háttér. Egy növényfotót szerintem nagyon fel tud dobni egy különlegesebb fény vagy izgalmas háttér, illetve a tág rekesz által létrehozott bokeh, azaz a háttérben lévő témák elmosott körszerű fényfoltjai. Ehhez alaposan meg kell vizsgálni a terepet.

Először igyekeztem nem túl kusza környezetet találni egy olyan részen, ahol a háttérben megfelelő távolságban (3-5m) megjelentek más pipacsok és a kis apró fehér virágok (pipitérek). Ezután kerestem egy ép (ez fontos!), nagyjából jó szögben álló (a háttérfoltokhoz megfelelő szögben) egyedet. Ezután hol manuális hol követő autófókusszal próbálkoztam.

példák háttérfoltokra:

f/2.8


f/5


f/7.1


Ami nálam sokszor nehézséget okozott eddig virágfotózásnál az egyrészt a kompozíció (nincs olyan nagyon sok választás: álló, fekvő, átlós) főleg ha egészalakban szeretném megmutatni.

Ami kerülendő  - így is tanultam és olvastam, és valóban jobban is néz ki -  az az, hogy ne rögtön a szárral induljon a kép. Szerencsémre gazokból nem volt hiány, és a pipacsok körül magasszárú hosszú szálakkal rendelkező növénykék voltak. Ezzel próbáltam trükközni:


A délutáni fotózás jó alkalom volt ellenfényes felvételekhez, amik viszont teljesen más hangulattal bírnak.Fotós helyeim

Nagyrét

Meglehetősen nagy terület, vad parlag, derékig érő növényzettel (kivéve mikor évente egyszer nyáron lenyírják). Láttam már ragadozómadarakat (valószínűleg egerészölyveket) erre télen.

Témák: madarak (egerészölyv, fácán, kismadarak), különböző rovarok, lepkék (bár igazán szépet még nem találtam), pipacs, különböző réti virágok


Kék-tó

A nagyrét melletti tó, régebben csak tengerszemnek hívtam, mert gyönyörű kék színe tud lenni.

Témák: télen-nyáron jó témákkal szolgál. Békáktól a fekete récéig, mintákig és kreatív fotók, hangulatfotók


Duna-part

Na partszakaszból van egy pár Csepelen. Mindegyik más hangulattal bír. Jelenleg a Hollandi úti szakaszt tesztelgetem.

Témák: vízi témák, formák, kreatív tükröződések, békák, szitakötők, madarak, hangulatfotók


Duna-parti makrótanya

Egy kisebb terület, ahol nincs nagy gaz, csak rövidebb fű.

Témák: lepkék, rovarok, virágok


Makróparadicsom 1-2.

Már Csepelen túl és az M0-áson innen, nagy terület különböző bevetett földekkel és váltakozó, parlagon hagyott területekkel. Kalandtúrákhoz remek:) Igazából van Makróparadicsom 1 és 2 is, mert 2 olyan helyet találtam ami hemzseg a makrótémáktól és szabad terület, nincs bevetve. Az 1-es kisebb gazmagassággal rendelkezik és kevesebb a szúrós, apró, ragaszkodó növényke és bogáncs. A 2-diknál elég magas és kusza a növényzet.

Témák: különböző rovarok: méhek, darazsak, többféle szöcske, lepke, furcsa formájú rovarok, kisvirágok, pipacs, bakszakáll, kreatív fotókhoz is jó, szűkebb tájképek, formák és minták


Szigeti szavanna

Minden reggel látom munkába menet, és emlékeztet az afrikai szavannákra. Leginkább az itt tavasszal és ősszel gyakran előforduló talajmenti köd és teljes ködpára együttes megjelenését szeretném lefotózni, de egyéb fotótémákkal is szolgál.

Témák: tájképek, szűkebb tájképek, ködfotók, egerészölyv, héja, fácán, rovarok, csigák stb.


Címkefelhő
Feedek
Megosztás