Toszkán tájakon 1. - A zöld lankák birodalmában

Jó ideje útiterveim között szerepelt Toszkána. Leginkább beszámolók, képek, filmek erősítették bennem évről évre az elhatározást, hogy oda mindenképpen el kell mennem, mert varázslatos egy vidék. Fotósok számára pedig aztán végképp memóriakártyákat és zárat nem kímélő, pixelhalmozó látványokban gazdag hely.

Idén májusban végre saját szememmel is láthattam, és valóban olyan volt, mint amilyenre számítottam. Hatalmas távlatok, amelyekben a mesésen dimbes-dombos lankák a zöld és sárga rengeteg árnyalatában egymásba gabalyodva táncolnak amerre csak a szem ellát. A sötétzöld ciprusok a távolban nyújtóznak, a végeláthatatlan völgyek domboldalaiban szőlő és olajfa ültetvények bújnak meg.

A hullámzó földeken itt-ott, mintha valaki nagyon magasból odaszórta volna, kisebb-nagyobb kúriák ücsörögnek a hozzájuk vezető rövid ciprussorokkal. Sok közülük már több évszázada része ennek a csodás tájnak.

Az ott töltött egy hetem alatt az időjárás sok arcát megmutatta: volt hatalmas éjfekete, lilás-kékes felhős jégeső, bárányfelhős napsütés, foszlányos fénypászmás napkeltében is lehetett részem és a túra végére a nemszeretem egybefüggő szürke szemerkélő esősből is kaptam ízelítőt. Egy napon belül is hihetetlen változékony tudott lenni az idő: míg egyik völgynél szakadt az eső a másik irányban sütött a nap, de volt olyan is, hogy reggel esélyét sem lehetett látni napsütésnek 2 óra múlva mégis már csak felhőfoszlányok maradtak az égen.

Tájfotózás szempontjából a két legizgalmasabb napszak a hajnal és az este. Napnyugtát még könnyen elcsíp az ember, a napfelkeltéhez azonban nem árt idejében felkelni. Pár nap után már egészen megszoktam a korai kelést, csak az alvási időtartam volt kicsit kevés (átlag 4,5 óra...). De bevetve mindenféle koffeintuningot, egészen jól bírtam a megszokottól eltérő napi ritmust. Szóval kelés korán, indulás a tervezett helyre, napközben szabad program és délután/este egy másik helyszín.

A hajnal lágyabb, halványabb színekkel festett felhőkkel köszönti szemlélőjét, köddel, párával rejti el a távoli vidéket; este a Nap narancsra festett égaljával búcsúzik.

Hamarosan Toszkán tájakon 2. - Középkori falvak, reneszánsz városok


A Duna-parton

A szavannás kalandom után még volt időm, így némi gyorsétellel feltankolva tettem egy kis kitérőt a Duna-part felé. Sokan sétálnak, horgásznak, kutyáznak, futnak és bicikliznek errefelé, de mindig olyan nyugodt ez a környék, sokszor járok erre csak úgy évek óta. Az idő már kezdett melegebbre fordulni, így a parton ücsörögve fogyasztottam el a reggelimet. Sokkal több makrótémát találtam itt, mint a nagyréten, ahova ki szoktam biciklizni. Többféle lepkét, békát és szitakötőt láttam,  és ha kora reggel jön az ember valószínű könnyebb is lencsevégre kapni őket. Ráadásul senki nem lepődött meg, ahogy hasmánt vágódtam a parton egy békát lesve.

a parti látkép


a parti út, igazán hangulatos


makrótanya :) na ide is vissza kell jönni

Remek formákat és mintákat találni a parton akár tükröződésben vagy a növényzet által.Visszafelé mivel útba esett, szintén egyik régen gyakorta látogatott helyem felé vettem az irányt. Már egész szépen gyűlnek a fotós témák helyszínei, így külön menüpontot szánok majd nekik hamarosan. Most hogy lezajlanak a terepszemlék, könnyebb lesz tematikusan és céltudatosan nekiindulni a komolyabb fotózásnak.

a határbanA sziget szavannáján

Több éve tervezem, hogy elmegyek a sziget egyik nagy, kietlen területére, ahol gyakran van talajmenti köd és ködpára egyszerre. Eddig kb. háromszor láttam ezt a fantasztikus látványt, de régebben még nem fotóztam, amikor meg épp volt gép nálam nem volt idő megállni. Reméltem, hogy a tegnapi lehűlés után a mai meleg kedvez a párás szavanna fotózáshoz, de a nagy szél elfújta a párát és eme tervem. Azért, ha már felkeltett a mobil 5-kor, gondoltam most már csak azért is elmegyek megnézem a terepet, főleg hogy szereztem autót is hozzá.

Kétkedve haladtam a sziget sztyeppe-pampa-szavannája felé, aztán mikor közeledtem és megláttam a kora reggeli fényeket vigyorogni támadt kedvem:) Leparkoltam a terület szélén és nekivágtam. Elég hosszan kellett begyalogolni. Más kocsinyomokból ítélve gyakran járnak itt keresztül, így akár azzal is bemehettem volna, de jobb volt csak csendben battyogni. Egyetlen negatívum a séta során az volt, hogy az eső után rengeteg csiga volt az úton és óhatatlanul - akárhogy is figyeltem -  jópár roppanó hang kísérte csendes surranásom...

A vidék meglehetősen kusza, rengeteg kisebb cserje, középmagas fák és persze minimum térdig, de gyakran nyakig érő fű és gaz fogadott.

18mm, f/16, 1/30s


18mm, f/14, 1/200s


na igen ezen a képen pedig jómagam vagyok... :)


Elsősorban a tájat mentem fotózni, de kis idő múlva vijjogásra lettem figyelmes. Már láttam régebben is, hogy vannak errefelé ragadozómadarak, de azt hittem csak kisebbek. Két ölyv kőrözött nem messze tőlem. Lőttem pár távolit, hogy megnézzem a kijelzőn belenagyítva, hogy mi az. Amikor tovább indultam, akkor mindig a hátam mögül hallottam őket  és néha egészen alacsonyan repültek el. Így vártam és sikerült nagyjából felismerhető közelit készíteni a Canon 70-200mm-es teleobjektívvel. Lettek volna még képek, ha nem felejtem el visszakapcsolni az AF servot...morr morr

"Az egerészölyv (Buteo buteo) a madarak osztályának vágómadár-alakúak (Accipitriformes) rendjébe, ezen belül a vágómadárfélék (Accipitridae) családjába tartozó faj. Testhossza 50-57 centiméter, szárnyfesztávolsága pedig 110-130 centiméteres. Az egerészölyv nehéz, közepes vagy nagy termetű, széles szárnyú és rövid farkú madár. A tojó nagyobb és testesebb a hímnél. Színezete változó, a sötétbarnától a majdnem fehérig terjed, ami egyedülálló az európai ragadozó madarak között. kerítéskarókon és oszlopokon ül, vagy a felszálló légáramlatokon kering. Nyávogáshoz hasonló kiáltásokat hallat."*Wikipédia

200mm, f/8, 1/1000s, iso400, kézből (~50% vágott)

 

200mm, f/8, 1/500s, iso400, kézből (~50% vágott)

 


Csigát egyet sem fotóztam, de hallottam fácánokat, egy-kettő nem messze tőlem futkosott át a gazban. Mivel ölyveim is arrébb álltak és én is rájöttem, hogy nem kapcsoltam az autofókuszt, elindultam a terepről kifelé. Mikor visszanéztem láttam, hogy egy gyorsröptű madár cikázik a nyíltabb terep felett, majd megáll és egy helyben rebeg-lebeg. Első tippem a héja volt,  de eléggé messzi repkedett és kisebb madár is, igazán értékelhető kép nem született csak sziluett. Egyik hozzászóló viszont segített az azonosításban és így egy kabasólyomhoz volt szerencsém.


Fotós helyeim

Nagyrét

Meglehetősen nagy terület, vad parlag, derékig érő növényzettel (kivéve mikor évente egyszer nyáron lenyírják). Láttam már ragadozómadarakat (valószínűleg egerészölyveket) erre télen.

Témák: madarak (egerészölyv, fácán, kismadarak), különböző rovarok, lepkék (bár igazán szépet még nem találtam), pipacs, különböző réti virágok


Kék-tó

A nagyrét melletti tó, régebben csak tengerszemnek hívtam, mert gyönyörű kék színe tud lenni.

Témák: télen-nyáron jó témákkal szolgál. Békáktól a fekete récéig, mintákig és kreatív fotók, hangulatfotók


Duna-part

Na partszakaszból van egy pár Csepelen. Mindegyik más hangulattal bír. Jelenleg a Hollandi úti szakaszt tesztelgetem.

Témák: vízi témák, formák, kreatív tükröződések, békák, szitakötők, madarak, hangulatfotók


Duna-parti makrótanya

Egy kisebb terület, ahol nincs nagy gaz, csak rövidebb fű.

Témák: lepkék, rovarok, virágok


Makróparadicsom 1-2.

Már Csepelen túl és az M0-áson innen, nagy terület különböző bevetett földekkel és váltakozó, parlagon hagyott területekkel. Kalandtúrákhoz remek:) Igazából van Makróparadicsom 1 és 2 is, mert 2 olyan helyet találtam ami hemzseg a makrótémáktól és szabad terület, nincs bevetve. Az 1-es kisebb gazmagassággal rendelkezik és kevesebb a szúrós, apró, ragaszkodó növényke és bogáncs. A 2-diknál elég magas és kusza a növényzet.

Témák: különböző rovarok: méhek, darazsak, többféle szöcske, lepke, furcsa formájú rovarok, kisvirágok, pipacs, bakszakáll, kreatív fotókhoz is jó, szűkebb tájképek, formák és minták


Szigeti szavanna

Minden reggel látom munkába menet, és emlékeztet az afrikai szavannákra. Leginkább az itt tavasszal és ősszel gyakran előforduló talajmenti köd és teljes ködpára együttes megjelenését szeretném lefotózni, de egyéb fotótémákkal is szolgál.

Témák: tájképek, szűkebb tájképek, ködfotók, egerészölyv, héja, fácán, rovarok, csigák stb.


Címkefelhő
Feedek
Megosztás